Definicija pojma KV/Profesionalni vozač – Vozač motornog vozila

Definicija pojma KV/Profesionalni vozač – Vozač motornog vozila

Da bi osoba postala profesionalni vozač, uz vozačku dozvolu prikladne kategorije, mora biti i stručno osposobljen. Stručna osposobljenost profesionalnih vozača je kvalifikacija uvedena u cijeloj Europi s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa i održavanja visokih standarda vožnje.

Prva stepenica vozača – profesionalca je stjecanje stručne osposobljenosti, odnosno početnih kvalifikacija.

Početne kvalifikacije stječu se:

  • Pohađanjem tečaja i provjerom znanja, 
  • ubrzanim stjecanjem početnih kvalifikacija ili
  • kroz srednjoškolsko obrazovanje i prekvalifikaciju za zanimanje vozač motornog vozila

Na sva tri načina se stječe tzv. KOD 95.

Svaki od tih načina ima svoje prednosti i mane.

Pohađanje tečaja i provjera znanja, odnosno ubrzano stjecanje kvalifikacija je kraće (minimalno je potrebno oko 20 radnih dana nastave i vožnje),  te je cjenovno skuplje jer je nastava gotovo potpuno individualna. Prednost je intenzivnost programa koja traži potpunu posvećenost i brzo osposobljava za posao vozača, te time omogućuje i brže zapošljavanje.

Srednja škola, odnosno prekvalifikacija za zanimanje vozač motornog vozila je jeftiniji put do stjecanja početnih kvalifikacija, ali traje dulje (najmanje 5 mjeseci). Prednost prekvalifikacije, uz cijenu, je i ta što polaznici paralelno stječu i početne kvalifikacije za sve kategorije, te ne moraju pohađati razlike ovisno o kategorijama, a stječu i početnu kvalifikaciju za taksi vozača. Također mogu nadograditi svoja znanja i upisati i završiti program usavršavanja za instruktora vožnje.

Autoškola KLINDIĆ&Učilište INFOMRO imaju odobrenje Ministarstva obrazovanja i Ministarstva prometa i veza za izdavanje svjedodžbi  početnih kvalifikacija, prekvalifikacija i srednje stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila.

Požuri, upisi u tijeku!

Jednostavan, siguran, zabavan i brz put do vozačke dozvole!

 

Prijavi se