Pozdrav budući profesionalni vozači !

Mi ovo kategoriju još nazivamo i Kraljevskom kategorijom.
Voziti autobus nosi posebnu odgovornost, ali i užitak.

\

KATEGORIJA D

VIŠE INFORMACIJA

Predviđen fond sati koje kandidat za vozača D kategorije vozila treba realizirati ako posjeduje vozačku dozvolu B kategorije vozila je 20 nastavnih sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila i 25 nastavnih sati iz Upravljanja vozilom.

Ako posjedujete vozačku dozvolu C, CE kategorije vozila dužni ste realizirati 10 nastavnih sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila i 20 nastavnih sati iz Upravljanja vozilom, odnosno ako posjedujete vozačku dozvolu D1, D1E kategorije vozila dužni ste realizirati 5 nastavnih sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila i 10 nastavnih sati iz Upravljanja vozilom.

Vozač autobusa prevozi putnike na određenim destinacijama i u skladu s voznim redom. U prigradskom i gradskom prijevozu vozač naplaćuje vozne karte, te putnicima daje informacije o prometnim vezama i presjedanjima. Vozač autobusa zaustavlja autobus na autobusnim stanicama, te vodi brigu o tome da se svi putnici sigurno iskrcaju i ukrcaju.

Prilikom vožnje na većim udaljenostima ima malo postaja, te vožnja od jednog do drugog stajališta traje dugo. Zakon precizno određuje koliko sati vozač smije voziti, vozači koji voze na većim udaljenostima imaju i suvozače s kojima se izmjenjuju. Vozači odgovaraju za prtljagu putnika, te pomažu starijim ili invalidnim putnicima.

Neka autobusna poduzeća nude jednodnevne ili višednevne izlete, odnosno odmore u zemlji i inozemstvu. U ruralnim područjima, u suradnji sa školama, brinu za prijevoz djece od kuće do škole i natrag.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Vozač autobusa mora biti spretan u vožnji i pri upravljanju autobusom u gustom prometu i otežanim vremenskim uvjetima. U svakom trenutku mora biti pribran, te u svim situacijama ostati miran i strpljiv. Mora biti emocionalno stabilan, otporan na stres, te pouzdan, znati dobro rasporediti vrijeme i biti sposoban raditi samostalno. Važno je da voli putovanja, te da ga ne smeta rad u smjenama i kraća ili duža izbivanja od kuće.

U osposobljavanje kandidata za vozače D kategorije vozila možete se uključiti ako:

pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom D kategorije od nadležne zdravstvene ustanove

posjedujete vozačku dozvolu B, C1, C, D1 kategorije vozila i niste mlađi od 23 godine i šest mjeseci, osim ako posjedujete ubrzane početne kvalifikacije ili početne kvalifikacije dobivene sukladno propisu kojim se uređuje prijevoz u cestovnom prometu

možete samostalno rješavati ispitne testove

AUTOŠKOLE KLINDIĆ SU 100% U PROMETU !

Kod nas možete položiti SVE kategorije, te nudimo razne prekvalifikacije, uključujući ADR i KOD 95. Pa šta još čekate?

N

A1, A2, A kategorija

N

B, BE kategorija

N

C, CE kategorija

N

D kategorija

Požuri, upisi u tijeku!

Upišite se ONLINE i osigurajte si mjesto na PRVOM sljedećem tečaju!

Prijavi se
POTRAŽI NAS

Želite saznati više informacija ili se prijaviti za jedan od naših programa? Slobodno nas nazovite na jedan od brojeva:

Skenirajte QR kod ili proslijedite naše kontakte putem društvenih mreža:

SHARE ME

Želite saznati više informacija ili se prijaviti za

Sisak

Caprag

Zagreb

Petrinja