Pozdrav budući vozači B kategorije!

Ako si želite olakšati život, pojednostaviti ga, biti konkurentniji na tržištu rada, a pritom malo i uživati, B kategorija je baš za Vas. Upoznajmo Vas s uvjetima i načinom osposobljavanja za B,BE kategoriju i KOD96.

B kategorija

u Autoškoli Klindić

B kategorija

u Autoškoli Klindić

B kategorija u Autoškoli Klindić

B kategorija u Autoškoli Klindić B kategorija u Autoškoli Klindić B kategorija u Autoškoli Klindić 

B kategorija

Kategorija B

30 nastavnih sati iz PPSP
9 nastavnih sati iz PP
35 nastavnih sati iz UV

BE kategorija

Kategorija BE

5 nastavnih sati iz PPSP
5 nastavnih sati iz PPSP
10 nastavnih sati iz UV

Kod 96

KOD96

Nemate polaganje testova i nije propisan broj sati vožnje, te se potreban broj sati određuje u dogovoru s instruktorom vožnje

\

KATEGORIJA B

Predviđen fond sati koje kandidat za vozača B kategorije vozila treba realizirati je 30 nastavnih sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, 9 nastavnih sati iz Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i 35 nastavnih sati iz nastavnog predmeta Upravljanja vozilom.

VIŠE INFORMACIJA

Ako kandidat za vozača ima položen vozački ispit za AM, A1, A2, A, F i G kategorije vozila, tada je predviđeni fond osposobljavanja iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila, 4 nastavna sata, a iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom Upravljanje vozilom, 30 nastavnih sati. Pohađanje nastave je obavezno.

Minimalan broj nastavnih sati za Prometni propisi i sigurnosna pravila i Upravljanje vozilom

Pregled minimalnog broja nastavnih sati osposobljavanja kandidata za vozača vozila iz nastavnih predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila i Upravljanje vozilom nalaze se u prilogu Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače („Narodne novine“ broj: 124/12.,129/12., 146/12., 151/13. i 160/13.) vidi odjeljak Propisi i upute.

Za lakše savladavanje programa, samostalno učenje i pripremanje za ispit pribavite Priručnik.

Po položenom teorijskom ispitu autoškola kandidatu određuje instruktora vožnje za nastavu iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom.

Nastava iz navedenog nastavnog predmeta u fondu od 35 sati je obvezna. Prvih 5 sati praktične nastave izvodi se individualno u trajanju od 45 minuta, najviše 2 sata dnevno, osim provedbe nastave na autocesti ili na cesti izvan naselja, koja može trajati prema programu osposobljavanja kandidata za vozače. Za vrijeme nastave u vozilu osim kandidata koji se osposobljava i instruktora vožnje mogu biti do najviše tri kandidata.

Za vrijeme trajanja osposobljavanja iz ovog nastavnog predmeta kod sebe morate imati Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za vozača B kategorije vozila i knjižicu kandidata za vozača u koju instruktor vožnje treba uredno upisivati sve podatke o pojedinoj nastavnoj jedinici i potpisivati ih.

Nastava u pravilu traje 35 nastavnih sati, ali može trajati i duže, sve dok instruktor vožnje ne ocjeni da ste svladali nastavni program tog nastavnog predmeta.

Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći

Osposobljavanje kandidata za vozače iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći provodi Hrvatski crveni križ. Nastava iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći započinje nakon započete nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila.Kandidat za vozača koji već posjeduje vozačku dozvolu bilo koje kategorije ili vrste vozila nije dužan polagati ispit iz nastavnog predmeta Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći.Također ispit iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenima u prometnoj nesreći nisu dužni polagati kandidati za vozača koji su stekli zvanja: doktora medicine, medicinske sestre/medicinskog tehničara i primalje.

Također, Važno je naglasiti da se svakom kandidatu pristupa individualno na način koji mu najviše odgovara. Neki laške i brže shvaćaju te prije nauče voziti, dok nekima treba više vremena, ovisi o psihofizičkim osobinama svakoga pojedinca i, dakako, o njegovoj motiviranosti, upornosti i uloženom trudu. Upravo je u tom trenutku ključna uloga instruktora, gdje svoje obučavanje mora prilagoditi mogućnostima svakog polaznika posebno.

 

U osposobljavanje kandidata za vozače B kategorije vozila možete se uključiti ako:

pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom B kategorije od nadležne zdravstvene ustanove

niste mlađi od 17 godina i šest mjeseci

možete samostalno rješavati ispitne testove

\

KATEGORIJA BE

Predviđen fond sati koje kandidat za vozača BE kategorije vozila treba realizirati je 5 nastavnih sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila i 10 nastavnih sati iz nastavnog predmeta Upravljanja vozilom.

U osposobljavanje kandidata za vozače B+E kategorije vozila možete se uključiti ako:

pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom B+E kategorije od nadležne zdravstvene ustanove

posjedujete vozačku dozvolu B kategorije

možete samostalno rješavati ispitne testove

\

KOD96 - vuča do NDM 4250 kg

Razlika u obuci između BE kategorije i B 96 kod-a je u tome što za BE kategoriju pohađate predavanja u trajanju od 5 sati i polažete ispit iz PPSP-a, te imate određen minimalni propisani broj  od 10 sati vožnje dok za B 96-kod nemate polaganje testova i nije porpisan broj sati vožnje.

VIŠE INFORMACIJA

Sa B kategorijom može se vući priključno vozilo čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg.

Vlasnici vozačkih dozvola B kategorije mogu vući vozilo koje je teže od 750 kg, pod uvjetom da najveća dopuštena masa ove kombinacije vozila nije veća od 4 250 kg.

U slučaju da je najveća dopuštena masa takve kombinacije veća od 3500 kg, takvom kombinacijom vozač može upravljati samo nakon što je položio vozački ispit za tu kombinaciju vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozila tzv. kod 96!

Iako za ovaj ispit nije propisan minimalni broj sati iz predmeta Upravljanje vozilom, ispit vožnje je isti kao i za BE kategoriju, te se potreban broj sati određuje u dogovoru s instruktorom vožnje, odnosno prema Vašim sposobnostima upravljanja ove kombinacije skupa vozila.

Dakle, razlika u obuci između BE kategorije i B 96 kod-a je u tome što za BE kategoriju pohađate predavanja u trajanju od 5 sati i polažete ispit iz PPSP-a, te imate određen minimalni propisani broj  od 10 sati vožnje dok za B 96 -kod nemate polaganje testova i nije porpisan broj sati vožnje.

Kod B 96 najveća dopuštena masa skupa vozila ne smije premašiti 4250 kg, dok za BE kategoriju možete upravljati skupom vozila u zbroju do 7000 kg (3500 kg vučno vozilo + 3500 kg priključno vozilo)

PRIMJER: osobno vozilo teži 2100 kg NDM + priključno vozilo 2100 kg NDM = 4200 kg

Za ovaj skup vozila je dovoljno položiti B 96, a za ostale koji u zbroju prelaze 4250 kg, potrebna je BE kategorija

AUTOŠKOLE KLINDIĆ SU 100% U PROMETU !

Kod nas možete položiti SVE kategorije, te nudimo razne prekvalifikacije, uključujući ADR i KOD 95. Pa šta još čekate?

N

A1, A2, A kategorija

N

B, BE kategorija

N

C, CE kategorija

N

D kategorija

Požuri, upisi u tijeku!

Upišite se ONLINE i osigurajte si mjesto na PRVOM sljedećem tečaju!

Prijavi se
POTRAŽI NAS

Želite saznati više informacija ili se prijaviti za jedan od naših programa? Slobodno nas nazovite na jedan od brojeva:

Skenirajte QR kod ili proslijedite naše kontakte putem društvenih mreža:

SHARE ME

Želite saznati više informacija ili se prijaviti za

Sisak

Caprag

Zagreb

Petrinja